Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Snertweer! Tijd voor erwtensoep weetjes Afdrukken E-mailadres

Als het buiten nat, koud en donker is, is het tijd om erwtensoep te maken.
Al roerend boven de pan met de groene welriekende massa, borrelen er plots allerlei erwtensoep vragen bij je op. 'Groeiend Kookboek' heeft wat erwtensoep weetjes voor je verzameld.snert

Wat is een spliterwt eigenlijk?

Ronde groene erwten waar de schil van afgehaald is, worden gedroogd, vallen in twee delen uit elkaar. Dit worden spliterwten genoemd. Ze worden gebruikt in de erwtensoep omdat ze kapot gaan tijdens het koken en er geen hard schilletje achterblijft.

Waarom noemen we erwtensoep ook wel snert?

In het etymologisch woordenboek staan bij snert drie betekenissen: snirt (van dunne soep), snars (van weinig belang) en sners (van pruttelen, zacht braden).

Moet je de spliterwten weken?

In tegenstelling tot veel andere gedroogde peulvruchten hoef je spliterwten niet eerst te weken. Spoel ze af met koud water en je kan ze direct koken. Groene hele erwten moet je wel weken van te voren, om de verteerbaarheid te verbeteren en de kooktijd te verkorten.

Erwtengedicht

Ast Reegent of miezert of 't waait er es flink
Dan zegge ze: We ist toch wir snertweer.
Ik haaw niet van reegen en ok niet van wend,
Mar...van ertesoep heb ik gin afkeer

Ze meuge van November tot't ende van Mert
Me iedere week daormee wel plaoge
En t hoeft dan vur men
gin snertweer te zeen,
Dan zen t mar Ertesoepdauge.

Piet van Beers (Tilburgse volkdichter)
Bron: www.cubra.nl/tilburgsdialect

HOE MAAK JIJ ERWTENSOEP?
Registreer eerst en plaats dan jouw lekkerste erwtensoep recept op het Groeiend Kookboek.

 
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 137 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...