Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Volkorenbrood recept
recipe image
Gemaakt door Mariska, dinsdag 06 maart 2012

Ik bak zelf ook wel brood met een broodmachine en prefab volkorenbroodmix van de supermarkt. Daar is niks mis mee.

Maar... als je leuk wil klussen in de keuken dan kan je ook zelf volkorenbrood bakken. Met gist, meel, granen en bloem. En natuurlijk behoeft dat noeste kneedarbeid met blote knuisten. Zo kom je ook nog aan de broodnodige lichaamsbeweging toe!
Volkorendeeg kneden

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Bakken
Oven
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Warme voorgerechten
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Brood
Meel of bloem
Hoeveel
NVT
  • 500 gram volkorenmeel
  • 4 el haverzemelen
  • 1,5 el lijnzaad
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 20 gram verse of 6 gram droge gist
  • zout naar smaak, klein theelepeltje is al meer dan voldoende
  • klontje boter

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. Begin met de gist, los dit op in een beetje lauwwarm water
  2. Maak vervolgens een bergje van het volkorenmeel en maak in het midden een kuiltje waarin je het zout en de gist voegt.
  3. Voeg steeds meer water toe terwijl de meel met het water wordt vermengd.
  4. Goed kneden tot een egale massa ontstaat en het niet meer kleeft. Maak het regelmatig plat zodat zich ontwikkelende gassen kunnen worden verwijderd.
  5. Leg het deeg in een met een natte doek afgedekte schaal zodat het kan rijzen; minimaal 1,5 uur. Plaats de schaal op een tochtvrije en warme plaats.
  6. Beboter de vorm of bakplaat.
  7. Voeg de haver en lijnzaad toe en kneed het deeg nog een paar minuten Doe het volkeren deeg daarna in de vorm of leg het deeg op de bakplaat. Je kan het deeg nu ook knippen.
  8. Laat het deeg afgedekt met een natte doek op een tochtvrije, warme plaats nog ca. 45 minuten rijzen.
  9. Bak het deeg in een oven; dat duurt ongeveer 45 minuten bij 200 °C of 30 minuten bij 240 °C.

 

 

 

Nog wat tips

Haal uit de vorm en laat het brood afkoelen.

Om er voor te zorgen dat de korst niet knetterhard wordt kun je het brood in 2 droge en schone theedoeken laten afkoelen.

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 147 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...