Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Bruinbrood
recipe image
En dat ruikt zoooooo lekker in huis! Vers gebakken brood.
 
Zie trouwens ook het recept voor volkorenbrood
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Oven
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Ontbijt
Lunch
Bijgerecht
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Brood
Hoeveel
2 broden
  • 1250 gram tarwemeel( bij voorkeur volkoren),
  • 250 gram witte tarwebloem,
  • 60 gram gist,
  • 30gram (1 1/2 eetlepel) zout,
  • 9 deciliter lauw water,
Werkwijze voor dit gerecht
Laat bij gebruik van gedroogde gist, deze 10 tot 15 minuten in enkele eetlepels lauw water opzwellen.

Doe het meel in de kom en maak er een kuil in. Doe hier de verkruimelde gist in. Leg het zout op de rand van het meel, tegen de komwand aan. Voeg al roerende het lauwe vocht bij de gist in de kuil, neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige dikke brij. Er blijft dus nog een rand los meel over.
Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan.
Meng nu alles dooreen tot dat het erg zwaar wordt. Kneed verder met je handen, bestrooi het met bloem totdat het van je handen alswel van de kom loslaat.
Kneed verder op het aanrecht tenminste 10 minuten, voeg wanneer nodig wat vocht toe. Het deeg moet zo soepel mogelijk worden en niet aan de handen kleven. Maak er een bal van en doe deze in een broodvorm. 
Zet de broodvorm met het goed uitgerezen brood op het rooster vrij onderin in een goed voorverwarmde oven(225-250°C, gasstand 5-6) C. Zet ook een laag bakje met warm water in de oven, voor een vochtige ovenatmosfeer.
Controleer het brood op kleur als de baktijd(30 tot 40 minuten) bijna is verstreken. Bestrijk de bovenkant van het brood met water, en laat het luchtig afkoelen.
Nog wat tips
 
Genoeg van Bruinbrood?
Probeer ook een witbrood zelf te maken... Kaiser Brötchen ofzo?
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 111 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...