Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Biertje? Het mag van de expert. Afdrukken E-mailadres

Gezondheid is hot. Maar we willen ook lekker eten en drinken zonder schuldgevoel. Daarom smullen we van artikelen over de gezondheidseffecten van koffie, chocolade en alcohol. Je leest selectief, schakelt je gezond verstand uit…tegen beter weten in. Je stuurt deze berichtjes door naar je hele e-mail adressenboek en praat er over in de trein en op verjaardagen. Zie je wel, het is allemaal zo slecht nog niet.
Ook voedingsmiddelenproducenten gebruiken het thema gezondheid graag om hun producten in een beter daglicht te plaatsen. Maar soms lopen ze wel iets te hard van stapel.

“NIEUW!”, “ LEKKER!”,   “ KNAPPERIG!” of “ROMIG!”; daar overtuig je de moderne consument écht niet meer mee. Er moet op z’n minst een gezondheidsclaim op staan: ‘minder vet’,‘zonder suiker’,‘cholesterolverlagend’,‘voor sterke botten’ of ‘voor een natuurlijke stoelgang’.
Maar het allerbeste is natuurlijk als jouw product aansluit bij de officiële voedingnormen van de Gezondheidsraad. Als die zegt dat we 2 porties fruit op een dag moeten eten om gezond te blijven. Dan is het slim om zoveel mogelijk vruchten in een klein flesje te proppen en hard te roepen dat je hiermee de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit binnen krijgt.  
Beetje duur, maar lekker, gezond en je krijgt er geen vieze handen van.

Zo adviseert de Gezondheidsraad ook om maximaal twee glazen (voor mannen) of één glas (voor vrouwen) alcohol per dag te drinken. Dat advies grepen de bierbrouwers aan om hun ‘blonde jongen’ door een wetenschappelijk instituut aan te laten prijzen in ‘de Bierwijzer’. Een degelijke folder die de ‘Walk-in-Fridge und ‘Der Rudi’  moet overtreffen. Op de voorzijde van deze folder staat: 'Alcoholhoudende dranken passen in een gezonde leefstijl, mits je met mate drinkt.’
Slim, genuanceerd en eindelijk een wat minder calvinistisch geluid.

Maar als je de folder omdraait lees je: 'Mensen letten steeds meer op hun gezondheid. En daarom willen ze voldoende bewegen en gezond eten. Af en toe een glas wijn, bier of gedistilleerd past in zo'n gezonde leefstijl, dat vindt ook de Gezondheidsraad'.
Oeps, dat schoot de Gezondheidsraad in het verkeerde keelgat! De wetenschappers achter de bierwijzer werden op het matje geroepen! Waarop ze verontschuldigend antwoordden: "Als mensen denken dat wij bedoelen dat de Gezondheidsraad adviseert om bier te drinken, dan hebben ze het niet goed begrepen".
Naïef of toch niet zo wijs?

Want als de expert het zegt, schakel je je gezond verstand uit… tegen beter weten in…

Door: Lara van Aalst

 
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 108 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
 • Sardines uit de oven
  Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
 • Snelle pizza van spelt
  Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
 • Walnoot-pistache-honing-rozencake
  Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
 • Pittige stoofschotel met aubergine
  Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...